Instalaţii HVAC

Sistemele HVAC sunt sisteme complexe menite să asigure o circulație optimă a aerului dintr-o încăpere.

Acronimul ,,HVAC” provine de la inițialele termenilor din limba engleză: heat, ventilation and air conditioning, adică: încălzire (H), ventilație (V) și aer condiționat (AC). Aceste sisteme sunt foarte eficiente nu numai pentru a putea menține un confort termic ridicat și pentru a asigura o calitate optimă a aerului, ci și pentru a reduce consumul de energie dintr-o încăpere, fie că este vorba de un spațiu rezidențial, de un spațiu industrial sau comercial.

Jumătate din necesarul de energie din orice gen de edificiu este consumată de aceste 3 sisteme care compun sistemul HVAC:

  • sistem de ventilație;
  • sistem de încălzire;
  • aer condiționat.

Mare parte din energia consumată are legătură cu soluțiile pentru îmbunătățirea confortului ambiental. Asta fac sistemele HVAC și tot mai mult se optează pentru ele. Eficiența energetică a clădirilor a devenit acum mai mult ca oricând extrem de importantă pentru consumator, datorită costurilor tot mai ridicate la energie și care din păcate vor continua să urmeze un trend ascendent. Optimizarea sistemelor HVAC și utilizarea lor duc la eficiența energetică.

Un sistem de ventilație, prin ventilația mecanică aduce aerul din exterior în interior, indiferent de condițiile atmosferice externe.

Sistemul de ventilație este utilizat pentru îndepărtarea de mirosuri neplăcute, fum, umiditate în exces și a căldurii. Pentru a menține un aer sănătos, sistemul de ventilație introduce aer proaspăt din exterior pentru a preveni stagnarea aerului din interior.

Un sistem de ventilație eficient este un recuperator de căldură și de aceea este considerat un foarte bun mijloc pentru a evita consumul inutil de energie și unul dintre cele mai eficiente sisteme de eficiență energetică.

HVAC - Sistem de ventilatie

Sistem de ventilație

Sistemul de încălzire în schimb, poate fi format din diverse tipuri de echipamente precum:

  • centrala pe gaz;
  • centrala electrică;
  • pompa de căldură;
  • încălzirea în pardoseală și nu numai.

Un sistem de încălzire are rolul de a asigura confortul termic pe durata sezonului rece. Pentru ca sistemul de încălzire să fie eficient, este necesar să fie adaptabil condițiilor atmosferice din zona unde este amplasat.

HVAC - Pompa de caldura

Pompă de căldură

Al treilea component al unui sistem HVAC este aparatul de aer condiționat.

Aerul condiționat reglează temperatura din interior.

Aparatul de aer condiționat are capacitatea de a răci și de a încălzi în mod eficient o clădire, oferind o temperatură constantă și confortabilă, reducând la minim consumul de energie și costurile la utilități. Din acest motiv, devine alături de sistemul de încălzire și cel de ventilație un sistem de eficiență energetică și bineînțeles întregul sistem HVAC este sistemul care aduce confortul în interiorul oricărui tip de clădire.

HVAC - Aer conditionat

Aer condiţionat

Atunci când luăm decizia de a instala un sistem HVAC într-o clădire, fie ea o clădire industrială, comercială, de birouri, o hală industrială, o instituție, un laborator, un spital sau o clădire rezidențială, alături de calitatea sistemului în sine, trebuie să luăm în considerare că este extrem de important ca încă din faza de consultanță și proiectare și până în faza de montaj și mentenanța ulterioară a sistemului HVAC, să se ocupe o firmă autorizată cu experiență în domeniu.